Vad är TYPO3?

TYPO3 är ett av marknadens mest kraftfulla CMS och dessutom baserat på öppen källkod.

Vilken version av TYPO3 har jag?

För att ta reda på vilken version av TYPO3 din installation kör, logga in på din TYPO3-sajt och titta på title-taggen i toppen av din webbläsare. Där står det din hemsidas namn samt TYPO3 version [TYPO3 7..]. (Img. 1).

För version 7+ kan du se vilken version det är inne i TYPO3s gränssnitt (Img. 2).

Varför kan jag inte längre logga in via den adress som jag fick på utbildningen?

Efter att hemsidan lanserats, tas arbetsadressen bort. För att logga in efter lansering, går du till den vanliga adressen och lägger till /typo3 i slutet av den (ex. www.foretag.se/typo3)

Vart tog sidträdet vägen? Nu kan jag bara se vänstermenyn och ett fält till höger…

Det är möjligt att “stänga” sidträdsfältet för att optimera arbetsytan när du jobbar..

Vilken storlek ska mina bilder ha?

Vi rekommenderar att bilder som används på hemsidan håller 1280 pixlar i bredd, för att få den bästa kvaliteten på framsidan.

Tänk också på att bilden kanske inte alltid visas som störst i en desktop-vy, utan har det största formatet i en mobil-vy.

Bilderna kan skalas om inne i bildelementen för att sedan passa hemsidan.

Vad är skillnaden mellan vanligt innehåll och nyheter?

Vanligt innehåll skapas direkt på en sida. Nyheterna däremot, skapas i en systemfolder som finns i sidträdet och publiceras på sidorna genom en modul, även kallat ett plugin. Detta innebär bland annat, att man inte kan redigera nyheter via frontend-redigeringen.

Hur länkar jag ett telefonnummer så att man kan ringa genom att klicka på det från en mobil?

Läs mer om att länka telefonnummer för mobila enheter.

Vad används ‘Speaking URL path segment’ till?

‘Speaking URL path segment’ kan användas för att ändra adressen till en sida. Om fältet lämnas tomt, baseras adressen till sidan på sidans titel i sidträdet.

Till exempel, om du har en sida som heter ‘Typiskt sidinnehåll’. Adressen för denna sida kommer då att bli http://www.doman.se/typiskt-sidinnehall. Men säg att du vill att sidan skall ha denna titel i sidträdet och i navigationsmenyn, men önskar att adressen endast skall vara ‘Sidinnehåll’, då skriver du texten sidinnehall i fältet ‘Speaking URL path segment’ för att andra adressen.

Ett tillfället då detta är användbart, är när man skapar en kampanj- eller landningssida.