Använd Typo3 när du ska räkna ut bildernas höjd och bredd för att få den optimala upplösningen på dina posters. Hög upplösning är väldigt viktig när man skriver ut motiv på affischpapper. Våra vänner på posteryard.se tog hjälp av oss för att kunna optimera storlek både för print och för webb.

Du kan också optimera visningsbilder på din hemsida för att få den att fungera snabbare. Då är det viktigt med rätt upplösning på bilderna så de inte gör hemsidan långsammare.

För att komma till rätta med en väl optimerad hemsida måste man börja från grunden. Visningsbilder och tumnaglar måste ha rätt filändelse och komprimering så de laddar snabbt när användaren klickar runt på siten.

Vad händer om filen är för stor?

Man vill undvika till varje pris att använda för stora eller ”tunga” filer som vissa i branschen kallar det. De skapar då en belastning på siten som gör att varje landningssida laddar långsammare och användaren upplever hemsidan som allmänt seg.

Stora eller tunga filer tar också mycket plats när man lagrar bilder i exempelvis ”molnet”, som också är ett populärt uttryck. Med molnet menar man att filen förvars på server någonstans i världen och du kan komma åt den oavsett vilken enhet du använder.

Det enda du måste göra är att logga in via den tjänsten du använder för att lagra filer online. För mycket tunga filer i molnet gör så att du måste i många fall betala för mer utrymme och då blir det plötsligt oekonomiskt att använda molntjänsten.

Vad händer om filen är för liten?

Man vill heller inte lägga upp en bild som är för liten eller för lätt som några personer i branschen brukar kalla det.

En fil som är för liten har automatiskt väldigt låg upplösning och när den sedan skall visas på hemsidan upplever användaren bilden som suddig eller har problem att se vad som visas på bilden.